COSMELAN

Cosmelan: de meest effectieve behandeling voor pigmentvlekken

Hyperpigmentatie of pigmentvlekken is voor veel mensen een aandoening met een behoorlijk negatieve impact op hun leven. Het is een veel voorkomend probleem die we bij Ambiance Beauty in Delft succesvol kunnen behandelen. In principe is zo’n beetje elke vorm van hyperpigmentatie uitstekend te behandelen. Maar dit vergt wel discipline, soms concessies en een beetje geduld.

Wat is hyperpigmentatie?

De letterlijke betekenis van hyperpigmentatie is “te veel pigment”. Dit is ook eigenlijk precies wat het is: doordat er plaatselijk meer pigment in de huid zit dan elders, zie je vlekken op de huid. Dit kunnen hele kleine vlekjes zijn (denk bijvoorbeeld aan sproeten) tot hele grote vlekken op de wangen en het voorhoofd, wat we in medische termen 'melasma' ofwel een zwangerschapsmasker noemen. Ook zien we veel ouderdomsvlekken die veroorzaakt worden door een oxidatie proces in de bovenste huidlagen. Dit is een ander proces. Weer weten over pigment? Lees hier verder.

Oorzaak van de pigmentafwijking

De huid bestaat in hoofdlijnen uit twee lagen: de opperhuid (epidermis) en de lederhuid (dermis). De opperhuid vernieuwt zich continu en de lederhuid is 'de fabriek' waar collageen en elastine worden gemaakt en onderhouden, waar de hydratatie van de huid wordt geregeld en waar alle 'logistiek' plaatsvindt. De onderste laag cellen van de opperhuid is de laag van waaruit de opperhuid zich vernieuwd. Deze cellen, genaamd basaalcellen, delen zich steeds opnieuw en stuwen daarbij de nieuwe cellen (keratinocyten genaamd) naar buiten, naar de oppervlakte.

Tussen deze basaalcellen zitten de pigmentcellen van de huid verankerd: de melanocyten. Eén op de tien cellen is een melanocyt en dat is bij iedereen gelijk. Deze melanocyten produceren organisch pigment en geven deze af aan de keratinocyten in de basaalcellenlaag. Onze huidskleur wordt bepaald door de grootte en het aantal pigmentkorrels in deze laag van de opperhuid. De productie van het pigment neemt toe na bestraling met UV licht. Het UV licht activeert een basis enzym tyrosinase en dit enzym activeert de pigmentvorming in de melanocyt.

Reden voor overproductie kunnen zijn:

 • Genetische aanleg;
 • Natuurlijke veroudering (ouderdomsvlekken);
 • Zonbeschadiging (hieronder valt ook het toenemend aantal sproeten!);
 • Ontstekingen, al dan niet onderhuids (zogenaamde post-inflammatoire hyperpigmentatie, veel gezien bij acné);
 • Hormonale veranderingen of invloeden (puberteit, maandelijkse cyclus, zwangerschap, overgang.

Is weghalen van de bovenste laag de oplossing?

Veel zogenaamde pigmentbehandelingen zijn gericht op het dunner maken van de opperhuid (denk aan microdermabrasie, fruit- en glycolzuurpeelingen). Dit is echter niet voldoende voor een duurzame oplossing. De onderliggende oorzaak moet ook behandeld worden. Die gericht is op het herstel van een gezonde huidfunctie in zijn geheel. Een gezonde huid heeft geen huidproblemen, en dus ook geen pigmentvlekken.

De wijze waarop Ambiance Beauty hyperpigmentatie behandelt

Even terug naar de opbouw van de huid en de bepaling hoe diep het pigment zit. In een gezonde situatie wordt pigment alleen in de opperhuid afgegeven. Als het pigment van een pigmentvlek alleen in de opperhuid zit (maar dus een teveel aan pigment), dan is het een ondiepe pigmentvlek, die redelijk eenvoudig (zelfs) thuis te behandelen is met de juiste producten.

Ouderdomsvlekken kunnen we zelfs zeer gemakkelijk in 1 tot 3 behandelingen volledig verwijderen omdat het hier om een andere oorzaak gaat. Nadat de de geoxideerde huidlaag is verwijderd, groeit hieronder binnen enkele dagen een mooie gezonde huid terug.

Als het pigment van de pigmentvlek ook in de diepere laag van de huid, de lederhuid, wordt afgegeven spreken we van een dermale pigmentafwijking. Dermale pigmentvlekken herken je aan hun blauwachtige tot grijze kleur. Ook deze vorm kan met de juiste producten tot stoppen worden gebracht. Het is echter wel een stuk lastiger. Omdat de lederhuid zich niet vernieuwd zoals de opperhuid dat wél doet, zal het pigment dat er al zit niet verdwijnen. Onze behandelmethode is gericht herstel van een gezonde huid. Het is de meest effectieve en veilige manier om hyperpigmentatie te behandelen. Bijkomend voordeel is dat je de behandeling geheel of grotendeels zelf thuis kan doen.

Hoe werkt het?

Cosmelan 1 (het masker) en Cosmelan 2 (de crème) werken op de verschillende stadia van pigment en werken in synergie. De ingrediënten zijn van plantaardige en chemische oorsprong. Amalan vormt de basis van het Cosmelan-masker en heeft direct effect op het onderhuidse proces dat pigment (melanine) vormt. Het remt de tyrosinase (een basis enzym in het melaninevormingsproces). Daarnaast bevat het Cosmelan-masker kojiczuur, fytinezuur, ascorbinezuur, arbutine, titaniumdioxine en retinylpalmitaat, die allen het enzym tyrosinase blokkeren. De producten zijn parfumvrij.

De behandeling

Voordat met de behandeling kan worden begonnen, is een intake gesprek nodig voor een diagnose van het pigmentatie probleem. Je krijgt advies over hoe de behandeling in zijn werk gaat, wat je kan verwachten en hoe je de producten thuis moet gebruiken.

De Fitzpatrick Classificatie kent 6 huidtypes die bepalend zijn voor de inwerktijd van het masker. Afhankelijk van uw huidtype krijgt u een advies:

 • HUIDTYPE 1: zeer lichte huid, vaak sproeten, rood/lichtblond haar, blauwe ogen
 • HUIDTYPE 2: lichte huid, blond haar, grijze, groene of lichtbruine ogen
 • HUIDTYPE 3: licht getinte huid, donkerblond tot bruin haar, vrij donkere ogen
 • HUIDTYPE 4: meestal een getinte huid, donker haar, donkere ogen (Mediterraans)
 • HUIDTYPE 5 : donkere huid, donker tot zwart haar, donkere ogen (bijv. Aziatisch)
 • HUIDTYPE 6 : zeer donkere huid, zwart haar, donkere ogen (Negroïde)

Voorbereiding

10 dagen voor de behandeling bereid Ambiance Beauty de huid voor op de Cosmelan behandeling met een peeling.

Uitleg

Na een huidreiniging breng ik het Cosmelan-masker aan. Let op: Het Cosmelan masker moet 6 tot 12 uur blijven zitten, dus met dit masker op ga je naar huis! Het masker heeft een mosterd kleur, kom dus met eigen vervoer en niet met openbaar vervoer.

 • Na 6 tot 12 uur (afhankelijk van het advies) verwijder je thuis zelf het masker met een nat koud washandje met voorzichtige, ronddraaiende bewegingen;
 • Daarna dep je je gezicht droog;
 • Nadat het masker is verwijderd,is je gezicht meestal rood en kan het jeukerig aanvoelen. Reinig je huid nu even na met Milk & Tonic;
 • Daarna breng je direct het Anti-Stress masker aan, dit kun je 20 minuten op je gezicht laten zitten. Het Anti-Stress masker kalmeert je huid en kun je zo vaak als je wil na de behandeling aanbrengen;
 • Het masker verwijder je met water. Dan breng je de Hydra-Vital factor K crème aan. Wanneer de huid erg gevoelig is kunnen we ook kiezen voor de Fast Skin Repair;
 • Overdag breng je over deze crème nog de Moisturising Sun Protection SPF 50 aan. Voor de nacht alleen de Hydra-Vital Factor K of Fast Skin Repair.

 De eerste dagen na de Cosmelan behandeling

 • De eerste 4 dagen na de behandeling kan je  huid erg rood worden;
 • Er kan zwelling ontstaan;
 • Gevoeligheid;
 • Jeuken, kriebelen;
 • Erg droog en trekkerig huid gevoel;
 • Branderig aanvoelen;
 • Vervellen, schilferen.

Bovenstaande irritaties en effecten zijn normaal, zeker tijdens de eerste 24-48 uur na de behandeling. Deze huidreacties kunnen, afhankelijk van de huidskleur en huidtypen, 7 tot 10 dagen aan houden.

De juiste huidverzorging

Om je huid zo goed mogelijk te verzorgen na de behandeling mag je alleen de geadviseerde producten gebruiken, naast de Cosmelan 2 crème:

 • Milk;
 • Tonic;
 • Hydra-Vital factor K/ Fast Skin Repair;
 • Moisturising Sun Protection SPF50;
 • Anti Stress Masker.

Nabehandeling & controle twee dagen na Cosmelan behandeling

Na twee dagen kom je voor controle terug en krijg je een voedende herstellende behandeling met speciaal masker. Dan krijg je ook de Cosmelan 2 crème mee naar huis, dit is een minder sterke versie van het Cosmelan 1 masker.

Verzorging thuis

Ochtend:

 1. Reiniging met Milk + Tonic;
 2. COSMELAN 2 crème, dit breng je in dunne laag op je gezicht aan (deze stap wordt bij gevoelige huiden weggelaten);
 3. Hydra-Vital factor K + Fast Skin Repair;
 4. Moisturising Sun Protection SPF 50

Avond: Stap 1 t/m 3 van de ochtend. Naar behoefte kun je het Anti-Stress masker gebruiken.

Wanneer mag ik resultaat verwachten

De eerste resultaten zijn in de meeste gevallen binnen 2 weken duidelijk zichtbaar. Natuurlijk speelt de diepte van het behandelde pigment hierbij een cruciale rol. Bij ernstige pigmentatie of melasma is het aan te raden de Cosmelan 2 crème in ieder geval te blijven gebruiken tot het pigment onder controle is.

Duurzaam resultaat

Om te voorkomen dat de pigmentvlekken terugkomen, is het belangrijk de behandeling thuis voort te zetten, blijf de Cosmelan 2 crème een paar keer per week gebruiken, vooral na het zonnebaden. Daarnaast adviseren wij producten die ervoor zorgen dat  het pigment onder controle blijft. De Cosmelan behandeling kan twee keer per jaar toegepast worden bij een gezond persoon.

De cosmelan behandelprijzen zijn op aanvraag! 

Ben je geïnteresseerd?

Wij nemen een andere weg naar een mooie huid!