fbpx

Pigment behandeling

Wat is pigment?

Pigment is een kleurstof (melanine) die in de weefsels zit van dieren, planten en mensen. Het geeft kleur aan je haren, de iris van je oog en aan je huid. Het pigment beschermt je huid tegen de UV-straling die in zonlicht zit. Als je lang in zon zit maakt de huid meer pigment aan, zodat je beter beschermd bent. Een prettige bijkomstigheid is het kleurtje dat je ervan krijgt. Te veel in de zon is echter nooit gezond: een overdosis aan UV-straling verhoogt de kans op huidkanker en je huid veroudert er sneller door. Bovendien kunnen de cellen die pigment maken ‘in de war raken’ waardoor je ophopingen van pigment (hyperpigmentatie) krijgt: donkere vlekken op je huid.

Ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken zijn vlekken die in je gezicht of elders in je lichaam verschijnen naarmate je ouder wordt. Ouderdomsvlekken komen evenveel bij mannen en vrouwen voor. Hoewel de meeste vlekken pas na je 50ste jaar ontstaan kun je ze soms ook op jongere leeftijd zien verschijnen, vanaf je 30ste jaar al. Ouderdomsvlekken zijn onschuldig en zullen later nooit kwaadaardig worden. Wel is het goed om te weten dat sommige huidkankers heel sterk op ouderdomsvlekken kunnen lijken .

Hoe ontstaan ouderdomsvlekken?

Ouderdomsvlekken ontstaan als gevolg van huidveroudering. Hoe ouder je wordt, hoe meer vlekken je krijgt. Ook speelt erfelijkheid een rol. Sommige mensen krijgen ouderdomsvlekken al op relatief jongere leeftijd, omdat het ontstaan ervan in de genen ligt. Tot slot is zon blootstelling een belangrijke factor. Hoe meer zonlicht je huid heeft gezien, hoe meer en hoe vroeger in je leven ouderdomsvlekken zullen verschijnen.

Welke soorten ouderdomsvlekken zijn er?

Er bestaan vier soorten ouderdomsvlekken:

 • Lentigo solaris (levervlekken)

Deze ouderdomsvlekken zijn de meest voorkomende en de meest bekende. Ze staan ook bekend onder de namen “levervlekken” of “zonnevlekken” lentigo solaris is een goedaardige gepigmenteerde huidafwijking die optreedt bij oudere vaak zonbeschadigde blanke huidtypen. Andere benamingen zijn “lentigo senilis”of “ouderdomsvlekken” en “levervlekken” (= omdat de kleur lijkt op die van lever). Levervlekken komen voor bij 90% van alle blanke mensen boven de 60 jaar. Het meest frequent zijn ze te vinden bij lichtere huidtypes (mensen met rood haar die moeizaam kunnen bruinen). Bij de donkere huid komen levervlekken slechts bij uitzondering voor. Er bestaat geen geslachtsvoorkeur. 

 • Verruca seborrhoica (ouderdomswratten)

Deze ouderdomsvlekken zijn meestal wratachtig of bloemkoolvormig en kunnen soms grote afmetingen aannemen tot wel enkele centimeters in doorsnede. Sommige ouderdomswratten zijn echter afgeplat en licht of donkerbruin van kleur en lijken dan ook heel sterk op levervlekken of zelfs op gewone moedervlekken.

Ouderdomswratten zijn veel voorkomende goedaardige vormsels aan de huid, met name bij oudere mensen (boven de 50 jaar). De afwijkingen kunnen echter ook reeds bij mensen boven de 30 ste jaar worden gezien. Zij komen bij mannen en vrouwen even vaak voor, maar komen bij gekleurde rassen veel minder voor. De Latijnse benaming is verruca seborrhoica (Engels: seborrheic keratosis).

 • Seniele angiomen (bloedblaartjes, ruby spots)

Deze ouderdomsvlekken zijn in tegenstelling tot levervlekken en ouderdomswratten niet  bruin maar rood of paars van kleur. Ze staan ook bekend als bloedblaartjes. De Engelse termen zijn ruby spots of cherry spots genoemd naar de kleur. Ook deze vlekken zijn volkomen onschuldig.

Seniele angiomen zijn veel voorkomende onschuldige huidverschijnselen. Ze staan ook bekend als bloedblaartjes. Al op tienerleeftijd kunnen deze rode zwellinkjes optreden en met de leeftijd in aantal toenemen. Bij vrijwel alle 60 jarigen zijn er wel één of meerdere seniele angiomen op de huid aanwezig. Het wordt dus beschouwd als een verouderingsverschijnsel van de huid. Andere benamingen zijn “angioma senilis” , “ruby spots” of “cherry spots”

 • Idopathische guttate hypomelanose (witte ouderdomsvlekken)

Een moeilijke benaming maar ze steling voor deze vlekken behalve dan ze te camoufleren met zelfbruinende lotions.aan beter bekend als “witte ouderdomsvlekken”. Behalve donkere ouderdomsvlekken heb je dus ook lichte of witte ouderdomsvlekken. We zien hierbij witte ronde vlekjes ongeveer 3- 8 mm  op voornamelijk armen en benen en aan andere zonblootgestelde delen zoals decolleté. Opvallend aan deze witte ronde vlekjes is dat ze nooit samenvloeien tot grotere vlekken. Er bestaat helaas geen behandeling.

Idiopathische guttate hypomelanose (afgekort IGH) betekent letterlijk “kleine witte rondjes van onbekende oorsprong”. De aandoening bestaat uit porcelein-witte kleine ronde vlekjes op met name de onderbenen en onderarmen . De aandoening komt redelijk veel voor; in 70% van de gevallen betreft het mensen van boven de 50 jaar, slechts 6% zijn jongeren tussen de 20ste  en 30ste jaar. De aandoening komt veel voor onder blanke mensen; bij de donkere huid wordt het zelden waargenomen. Mannen en vrouwen zijn even vaak aangedaan.

Huidkankers die op ouderdomsvlekken kunnen lijken

Er bestaan 2 soorten huidkankers die op ouderdomsvlekken kunnen lijken

1. Lentigo maligna

Deze huidkanker lijkt erg veel op lentigo solaris. Echter een lentigo maligna is vaak wisselend donkerbruin tot zwart gekleurd en de vlek zelf is asymmetrisch en niet mooi rond of ovaal zoals een gewone levervlek. Een lentigo maligna komt voornamelijk voor bij blanke mensen boven de 70 jaar die een zonbeschadigde huid hebben.

2. Melanoom

Ook het levensgevaarlijke melanoom wordt niet zelden aangezien als een ouderdomsvlek. Een melanoom kan soms ook klein beginnen en plat in het niveau van de huid liggen. Echter, een melanoom heeft vaak verschillende kleuren zoals bruin, zwart, grijs of blauw. Bovendien is een melanoom asymmetrisch van vorm en kan soms grotere afmetingen aannemen tot aan  enkele centimeters.

*Als huidspecialiste zijn wij niet bevoegd een diagnose te stellen. Wel is aan ons de taak om door te verwijzen bij veranderingen en  klachten en zijn wij bekend met de ABCDE regel. Bij twijfel zullen wij altijd doorverwijzen alvorens tot behandeling over te gaan.

Er bestaan verschillende methoden om ouderdomsvlekken te behandelen

1. Onze top 4 producten voor thuis: 

 • MESOESTEIC MELANOGEL TOUCH ROLL ON: Specifieke depigmentatiebehandeling als ondersteuning van de Cosmelan-behandeling. Zal het enzym kalmeren dat verantwoordelijk is voor de mechanisme-aanmaak van melanineplekken. De unieke verpakking zorgt ervoor dat u Melanogel meermaals per dag op de huid kan aanbrengen zodat u een maximaal effect kan bereiken.
 • MESOESTETIC MELANOGEL ANTISPOT CREAM: Depigmenterende crème voor elk huidtype (behalve voor de gevoelige huid). Deze specifieke formule werkt in op het enzym dat de productie van melanine regelt. Door regelmatig gebruik kan u de pigmentatie verminderen of hyperpigmentaties van melanine oorsprong en andere hyperchromia uitroeien.
 • ANTI-SPOT WHITE CORRECTOR: Wordt aangebracht op probleemgebieden waar het innovatieve, geconcentreerde product zijn werk kan doen: het camoufleren van pigmentvlekjes en het voorkomen van het ontstaan van de vlekjes. De textuur voelt comfortabel aan, dekt goed en bevat lichtreflecterende pigmenten waardoor pigmentvlekjes direct minder zichtbaar worden. Bij regelmatig gebruik, zorgt LUX-Factor voor het langdurige effect: de grootte en intensiteit van pigmentvlekjes zijn verminderd.
 • SEPAI FLAWLESS DARK SPOTS: Licht zijde-achtig serum, gemaakt om bestaande ouderdomsvlekjes te verminderen en tegelijkertijd de komst van nieuwe vlekjes te voorkomen. Het reduceert de zichtbaarheid van alle tekenen van vermindering van de egaliteit van de huid, zoals het toenemen van roodheid en ouderdomsvlekjes. Nadat het product is aangebracht, houdt het het ritme van de huidpigmentatie onder controle. De vlekjes nemen af, en de huid maakt plaats voor een jeugdige glans. De huid is zichtbaar egaler, helderder en mooier. Gebruik: Breng een kleine hoeveelheid product aan op het relevante gebied. Masseer het zachtjes in totdat het volledig is opgenomen door de huid. Bedoeld voor dagelijks gebruik, alleen ‘s nachts.

2. T-away

Met grote precisie kunnen duidelijk omrande levervlekjes en  ouderdomswratten eenvoudig verwijderd worden. Ook voor bloedblaasjes is deze methode uitstekend geschikt. Vanwege de geavanceerde techniek is van littekenvorming geen sprake. Lees hier meer over de T-Away.

3. Peelings

Specifieke pigment peelings zijn goed in staat om ouderdomsvlekken (levervlekken) te verminderen. Het is belangrijk om je te realiseren dat iedere aanraking met zon de huid opnieuw kan activeren. Lees hier meer over onze Peelings.

4. COSMELAN

Dankzij de behandeling Cosmelan wordt de vorming van melanine inwendig en uitwendig beperkt. Hierdoor worden huidvlekken, te wijten aan hyperpigmentatie of ouderdomsvlekken, behandeld en verwijderd. De huid wordt opnieuw zacht en helder. Na de Cosmelan-behandeling in het instituut worden de producten Cosmelan 2 en Hydra Vital K geadviseerd.

Zwangerschapsmasker

Een andere vorm van overmatige pigmentvorming is het zwangerschapsmasker (andere namen zijn melasma of chloasma). Dit zijn donkere vlekken in het gezicht en soms de nek. Het komt vooral voor bij zwangere vrouwen, vandaar de benaming. Ze worden o.a.veroorzaakt door de zwangerschapshormonen. De vlekken zijn onschuldig en verdwijnen meestal weer geleidelijk na de bevalling. Wel hebben vrouwen die het eenmaal hadden, een wat grotere kans om er bij een volgende zwangerschap weer last van te krijgen. Ook is de kans groter om er bij pil gebruik weer een te ontwikkelen.

Je wordt niet meer egaal bruin, dus de zon vermijden en een zeer hoge bescherming gebruiken is aan te bevelen, minimaal tot een maand of drie na je zwangerschap. Je kunt de vlekken met make-up camoufleren zodat ze minder opvallen. Blijven de pigmentvlekken storend dan zijn de volgende behandelingen geschikt:

 1. Productenlijnen voor thuis:
  La Colline - Cell White
  Murad - White Brilliance
  Mesoestic Ultimate
 2. T-away
 3. Peelings
 4. COSMELAN

LET OP:Een teveel aan pigment in de huid kan ook nog voorkomen bij:

 • Gebruik van de anticonceptiepil (als je gevoelig bent voor het effect van de hormonen die erin zitten). Als je de pil gebruikt kun je een “zwangerschapsmaker” krijgen.Gebruik een goede uv bescherming. Als je eenmaal een zwangerschaps masker hebt gehad is de kans groter om er weer een te krijgen.
 • De huid die na een glycolpeeling of microdermabrasie is bloodgesteld aan zonlicht.
 • Na een antibioticum en zonlicht: deze schade is meestal tijdelijk. De huid heeft een goede  bescherming nodig. Voor advies kun je terecht bij onze huidspecialistes.

Ben je geïnteresseerd?

Wij nemen een andere weg naar een mooie huid!
Comments are closed.