fbpx

Aromatherapie: wat doet geur met ons?

Geur speelt vaak ongemerkt een hele belangrijke rol in ons leven. Aromatherapie is het bewust gebruiken van natuurlijke geuren. Dit kun je doen om een bepaalde sfeer te scheppen, maar het kan ook zijn dat met een bepaalde essentiële olie een gerichte therapeutische actie wordt ingezet. Bij aromatherapie worden, of je het nu wilt of niet, lichaam en geest beïnvloed.

Geuren van vroeger…

De periode vanaf de geboorte totdat iemand 6 jaar wordt, is de belangrijkste periode om ons geurgeheugen op te bouwen. Geuren die je nu ruikt, worden geassocieerd met beelden van vroeger. Met natuurlijke geuren kunnen we deze herinneringen bewust opwekken.

Het oude deel van de hersenen (het limbische systeem) is verantwoordelijk voor het geheugen van emoties, motivatie en genot. Hier word geur waargenomen en beleefd.

Aromatherapie voor lichaam en geest

We kunnen geuren dus therapeutisch toepassen omdat het lichaam en geest beïnvloed. Hieronder heb ik een aantal voorbeelden van oliën die in bepaalde situaties kunnen worden ingezet:

Frisse geuren; zoals Citrus, dennen en pepermunt kan een vermoeidheidsgevoel verminderen terwijl lavendel bijvoorbeeld meer rust geeft bij spanningen. Bij angsten worden o.a. roos, geranium en bergamot geadviseerd. Oliën die stimuleren en ons concentratievermogen verbeteren zijn citroen, pepermunt en rozemarijn. Bij mentale vermoeidheid en vergeetachtigheid werken deze oliën ook goed.

Daarnaast worden geuren ook toegepast bij lichamelijke klachten als blaasontsteking, vertraagde stofwisseling en denk ook aan schimmelnagels of puistjes. Onderzocht is ook dat problemen van het lichaam vaak terug te herleiden zijn naar een emotie die geen aandacht krijgt. Zo word beweerd dat mensen met schimmelnagels bijvoorbeeld moeilijk hun grenzen aan kunnen geven. Melaleuca kan daar bij helpen. En dat lemongrass, vaak ingezet voor blaasontsteking, emotionele bokkades helpt op te heffen.

Wil je meer weten? Bij Ambiance werken we sinds enkele maanden met de Essentiële oliën van Infinirgy. Lees hier meer over Infinirgy. Wil jij ons op de voet volgen? Volg ons dan via Instagram.